به گزارش روابط عمومی ادره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان غربی، بعداز ظهرسه شنبه مورخ 23/ 07/ 98 در جلسه ای که در محل فرمانداری چالدران برگزار شد موضوعات مختلفی در خصوص توسعه گردشگری این شهرستان مطرح شده و تصمیمات سازنده ای اتخاذ شد.
براساس این گزارش این در این جلسه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان آذربایجان غربی طی سخنانی گفت : باید از حرف زدن و نوشتن صورتجلسه ها عبور کرده و برای توسعه گردشگری شهرستان چالدران اقدامات اساسی انجام دهیم .
جلیل جباری چالدران را مستعد سرمایه گذاری معرفی کرده و افزود : بهانه های زیادی برای سرمایه گذاری در چالدران وجود دارد و در این زمینه استاندار محترم ، فرماندار و مسئولین استانی و شهری حمایت های خود را در سرمایه گذاران به انحاء مختلف اعلام نموده اند.
او تصریح کرد : باید برای جذب سرمایه گذاران به این شهرستان وظایف دولت را بررسی کرده و حمایتهای خود از بخش خصوصی را بیشتر و بهتر انجام دهیم.
جباری در خصوص زمین موزه چالدران اظهار داشت : اگر تفاهم نامه ای به شهرداری چالدران بسته شده و ملکیت زمین به این اداره کل داده شود ما نیز متعهد می شویم عملیات احداث موزه را هرچه سریعتر کلنگ زنی کنیم.
مدیرکل آذربایجان غربی در خصوص صنایع دستی طی سخنانی گفت : ما امکانات و اساتید زبده و ماهری در حوزه صنایع دستی داریم که در صورت همکاری بنیاد علوی آماده اعزام مربیان و اساتید به چالدران و تجهیز کلاسها و کارگاه های آموزشی هستیم.
او به ساماندهی مسیر آبشار عرب دیزج 300 میلیون تومان هزینه کرده و چنانچه بنیاد علوی از محل اقتصاد مقاومتی مبلغی بیش از یک میلیارد تومان اختصاص دهد حتما این مسیر را بطور کامل آسفالت خواهیم کرد.
جباری در مورد آبگرم معدنی چالدران تصریح کرد: در خصوص ساماندهی و احیاء این آبگرم اقدام به انتشار اطلاعات آن در فراخوان عمومی نموده از کلیه سرمایه گذاران برای مشارکت در احیا آن دعوت می کنیم.
در این جلسه فرماندار چالدران نیز آمادگی خود را برای همکاری در زمینه توسعه گردشگری این شهرستان اعلام کرده و موارد ذیل مورد تصویب قرار گرفت : مقرر شد با تامین اعتبار بنیاد علوی در فاز اول اجرایی طراحی با عنوان بندی و ساخت تعدادی از تابلو های راهنما و معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان چالدران توسط این اداره کل انجام شده و در جاده ای منتهی به چالدران نصب شود.
بنیاد علوی متعهد شد مطالعات شهرستان چالدران در حوزه گردشگری را از طریق دانشگاه خوارزمی تهیه کرده و به این اداره کل تحویل دهند.
مسابقه نقاشی در بین دانش آموزان مدرسه راهنمایی شهید حبیب بهنام به مناسبت هفته گردشگری در هفته موسوم به هفته کودک برگزار گردید و به نفرات برتر جوایزی اهدا گردید.
در راستای آشنایی نونهالان با مواریث تاریخی، فرهنگی و طبیعی و ترغیب و تشویق آنان به حفظ و حراست از مواریث همچنین معرفی آثار فرهنگی، تاریخی و طبیعی منطقه و آشنایی نونهالان با اهمیت و نقش مواریث در توسعه منطقه برنامه ای تحت عنوان نقاشی از مواریث فرهنگی، تاریخی و طبیعی در بین نونهالان شهرستان چالدران برگزار گردید.
در راستای تبیین اهمیت گردشگری آقای محرم عبداله پور مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان چالدران در دومین روز هفته گردشگری با حضور در مراکز تعلیم و تربیت شهرستان ضمن تبریک هفته گردشگری به ترویج کنندگان و متولیان و دوستداران صنعت گردشگری با اشاره به آیاتی از قرآن مجید و بیان دیدگاه قرآن در خصوص گردشگری و تاکیدی متون مذهبی اسلام به موضوع شده به تاثیرگذاری صنعت گردشگری در اقتصاد منطقه و تبادلات اجتماعی و فرهنگی پرداختند و اظهار کردند که گردشگری ابزاری برای توسعه پایدار، اشتغال پایدار، صلح پایدار است و تاثیر بسزایی در معرفت شناسی دارد. بدین ترتیب در راستای ارتقاء آگاهی بخشی به مخاطبین به تشریح تاثیر موثر و سازندهاین صنعت پرداختند.
نماینده مردم شهرستان های ماکو،چالدران، شوط و پلدشت در مجلس شورای اسلامی گردشگری را اصلی ترین محور توسعه چالدران مطرح کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی، در جلسه ایی که ظهر دیروز روز سه شنبه 15 مرداد ماه سال جاری با محوریت بنیاد علوی و به میزبانی فرمانداری چالدران و با حضور تعدادی از مدیران کل استان و شهرستان ها برگزار شد نماینده مردم شهرستان های ماکو،چالدران، شوط و پلدشت با اعلام این مطلب گفت: «گردشگری در اولویت اصلی توسعه ما در شهرستان چالدران بوده و بایستی شکل متوازن و متعادل برنامه های توسعه را به پیش ببریم».
عین الله شریف پور تصریح کرد: «برای توسعه گردشگری باید بسترهای لازم را فراهم کنیم و یکی از اصلی ترین بسترهای توسعه گردشگری ایجاد و گسترش راه های مواصلاتی بویژه راه های منتهی به جاذبه های گردشگری و تاریخی است».
او افزود:« چالدران علاوه بر آثار بسیار مهم و با ارزشی همچون مجموعه جهانی قره کلیسا، مقبره سید صدرالدین و صدها جاذبه تاریخی و طبیعی دیگر دارد که نیازمند معرفی بیشتر هستند.»
در این جلسه که نماینده بنیاد علوی در چالدران نیز حضور داشت، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی با اشاره به مصوبات جلسه قبلی با بنیاد علوی اشاره کرده و گفت: «ما براساس مصوبات جلسات قبل اقدام به تهیه و جمع آوری کتابی با عنوان راهنمای جامع گردشگری شهرستان چالدران نمودیم که در آن علاوه بر معرفی ظرفیت های گردشگری این شهرستان با فرصت های سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران بخش گردشگری تشریح نموده و تقدیم بنیاد کردیم».
هزینه 7 میلیارد ریال اعتبار برای تهیه و نصب تابلوهای معرفی شهرستان چالدرانجلیل جباری همچنین در خصوص نصب تابلوهای معرفی آثار اظهار داشت: «ما اخیرا برای تهیه و نصب تابلوهای معرفی و حتی روستاهای هدف گردشگری در سطح استان مبلغی معادل 7 میلیارد ریال هزینه کردیم که بنیاد علوی می تواند در این زمینه ما را بیشتر همراهی نماید».
این مسوول خاطر نشان کرد: « ما براساس مصوبات جلسه قبلی طرح های محتوایی برای راه اندازی موزه باستان شناسی در چالدران و هم چنین موزه باز جنگ چالدران در دشت چالدران و در کنار مقبره سید صدرالدین وزیراعظم شاه اسماعیل صفوی را آ
ماده کرده و منتظر تامین اعتبار از سوی بنیاد علوی هستیم تا پس از انجام مطالعات لازم اقدام به راه اندازی این دو موزه کنیم».
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانغربی ؛ جلیل جباری که در حاشیه مراسم سالیانه قره کلیسا با خبرگزاری جمهوری اسلامی واحد چالدران مصاحبه می کرد با اعلام این مطلب گفت : «برای برگزاری 65 مین سالگرد این مراسم ؛ اداره کل میراث فرهنگی استان از چند ماه پیش با برگزاری جلسات متعدد و ایجاد زیرساختهای لازم آماده شده بود.»
او اظهار داشت : «یکی از راهبردهای اصلی این اداره کل در خصوص این مراسم این است که می توان با معرفی جاذبه های گردشگری کل استان برای حاضرین در این آئین ؛ در آمدی برای استان کسب کرده و سرمایه گذاران زیادی را در بخش گردشگری جذب نمائیم.»
وی افزود : «ما در سال 97 اقدامات موثری را برای حفاظت و نگهداری دو اثر جهانی قره کلیسا و تخت سلیمان و هم چنین دو پایگاه ملی بسطام و حسنلو انجام داده ایم که در مجموع برای این 4 پروژه مهم جهانی و ملی مبلغی معادل 12 میلیارد تومان به این امر اختصاص دادیم.»
جباری اضافه کرد : «از سال 97 مرمت تعداد 120 بنای تاریخی را در قالب 50 پروژه و قرارداد مرمتی آغاز کرده و امیدواریم با اعتبارات سال جاری تعداد کثیری از آنها را به اتمام برسانیم.»
مدیرکل استان با اشاره به توسعه گردشگری روستایی عنوان کرد : « یکی از اهداف و وظایف اصلی این اداره کل تقویت زیرساختهای گردشگری در روستاهای هدف گردشگری است.»
او یادآور شد : « برای ایجاد زیرساختهای گردشگری اعم از راه های دسترسی – ایجاد سرویس های بهداشتی و نمازخانه ، نصب تابلوهای راهنما برای 27 عنوان روستا و تفرجگاه در سطح استان مبلغی معادل 6 میلیارد تومان هزینه کرده ایم.»
گفتنی است مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی که برای شرکت در مراسم روزپایانی قره کلیسا به چالدران سفر کرده بود در راه بازگشت به ارومیه از چندین پروژه کارگاه مرمتی و سرمایه گذاری در روستا ی عرب دیزج چالدران و شمس تبریزی خوی بازدید کرد.
معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری استان آذربایجان شرقی با همکاری کلیه دستگاه های ذی ربط ملی واستانی در نظر دارد نمایشگاه بین اللملی فرش دستباف تبریز (icf2019) را از تاریخ 9 الی 13 مرداد ماه 1398 در محل نمایشگاه بین اللملی تبریز برگزار نماید لذا از کلیه تولید کنندگان، صادرکنندگان، طراحان و صاحبان صنایع مرتبط با این هنر- صنعت جهت شرکت در این نمایشگاه به شرح ذیل اقدام نمایند.
با توجه به برگزاری مراسم آئینی مذهبی ارامنه در مجموعه جهانی قره کلیسا چالدران بازدید از قره کلیسا از تاریخ 2 لغایت 6 مرداد برای غیر مسیحیان ممنوع می باشد.
روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چالدران
جلسه هماهنگی خدمات سفرهای تابستان شهرستان چالدران در ساعت 10:30مورخ 98/04/06 به ریاست فرماندار محترم شهرستان و با حضور اعضای شورای اداری در محل سالن جلسات شهید باهنر فرمانداری تشکیل گردید.
جلسه هماهنگی و تشکیل انجمن های میراث فرهنگی شهرستان چالدران به ریاست فرماندار محترم و با حضور فرماندهی محترم یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در محل سالن جلسات شهید باهنر فرمانداری تشکیل گردید.در این جلسه پس از بحث و تبادل نظر در باب اهمیت صیانت از آثار تاریخی شهرستان و مشخص شدن معتمدین محلی احکام اعضای انجمن به همراه نسخه ای از اساسنامه انجمن های میراث فرهنگی به اعضا اهدا گردید.
آبشار زیبای شرشر واقع در روستای عرب دیزج در فاصله 40 کیلومتری جاده سیه چشمه به آواجیق قرار گرفته است. میراث فرهنگی در راستای تسهیل تردد گردشگران به این جاذبه زیبای طبیعی در بهار امسال عملیات زیرسازی و تسطیح مسیر دسترسی به آبشار آغازنموده که در آینده نزدیک شاهد آسفالت این مسیر خواهیم بود.
آبشار زیبا در شمال روستای قرنقو در فاصله حدود 700متری جاده قره ضیاالدین-چالدران واقع گردیده است. این آبشار همه روزه به خصوص در ایام تعطیلات مورد بازدید علاقه مندان قرار می گیرد. لهذا میراث فرهنگی در راستای تامین رفاه گردشگران ساماندهی محوطه آبشار(سنگ فرش معابر) را طبق برنامه ریزی های انجام شده شروع کرده است.
فرماندار محترم شهرستان چالدران و هیات همراه با حضور در مقبره سید صدرالدین در جریان مسائل و مشکلات این بنای تاریخی و حماسی دستورات لازم را صادر نمودند. در ادامه آقای محمد زاده در معیت مسئول میراث فرهنگی شهرستان از کلیسای صخره ای شیرین و فرهاد روستای سعدل بازدید کردند و با اشاره به پتانسیل گردشگر پذیری این اثر خواستار مطالعه و ساماندهی این مکان تاریخی شدند. در نهایت فرماندار و هیات همراه از موزه اشیای سنگی تاریخی واقع در محل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بازدیدو ضمن تحسین عمل جمع آوری اشیای تاریخی از جای جای شهرستان، خواستار برنامه ریزی جهت سفرهای تابستانی و پذیرایی هر چه بهتر از میهمانان در تابستان پیش رو شدند.
اولین جلسه ساماندهی و ارتقاء خدمات سفر «ویژه نوروز 1398» با حضور اعضای شورای اداری شهرستان به ریاست فرماندار محترم شهرستان در ساعت9:30 صبح روز پنج شنبه مورخ 25/11/1397 در سالن شهید باهنر فرمانداری آغاز گردید. فرماندار چالدران در این جلسه ضمن تشکر از حضور حماسی مردم در راهپیمائی 22 بهمن با تاکید بر هماهنگی کامل دستگاه های خدمت رسان از آمادگی کامل ستاد تسهیلات نوروزی شهرستان خبرداد و تصریح کرد هماهنگی لازم باید بین اعضای ستاد و دستگاه های ذی ربط به عمل آید و امیدواریم که نوروز امسال بتوانیم به نحو شایسته به میهمانان و مسافران نوروزی ارائه خدمت بکنیم تا مسافران و گردشگران خاطره خوشی از مسافرت به شهرستان چالدران داشته باشند.
در راستای توسعه و ترویج صنایع دستی و سنتی و راه اندازی کارگاه های آموزشی صنایع دستی و استفاده از ظرفیت های بنیاد علوی در این زمینه در ساعت11:00صبح مورخ 17/11/ 1397جلسه ای با حضور سرکار خانم رنجبر معاونت محترم هنرهای سنتی و صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان آذربایجان غربی و سرکار خانم دکتر مافی از مسئولان بنیاد علوی و جناب آقای احمدی ریاست محترم فنی و حرفه ای شهرستان و مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان در محل اداره میراث فرهنگی شهرستان برگزار گردید. در این جلسه مسائل و مشکلات حوزه صنایع دستی شهرستان مورد بررسی قرار گرفت و در آینده نزدیک شاهد برگزاری کلاس های آموزشی در رشته های سفالگری، منبت مبلمان، گلیم بافی و تابلو فرش در شهرستان خواهیم بود.
در راستای سرمایه گذاری در شهرستان چالدران جلسه ای صبح با حضور آقایان عبد اله پور مسئول اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چالدران، پرفسور فابیان سرمایه گذار اسپانیای، دکتر محمود دارابی ایرانی الاصل مقیم کشور انگلستان و دکتر امید زاد مدیر هتل بین المللی ابن سینای اصفهان در محل اداره میراث فرهنگی چالدران برگزار گردید. در ابتدا آقای عبداله پور مسئول میراث فرهنگی شهرستان با اشاره به پتانسیل های تاریخی و طبیعی و ویژگی های فرهنگی شهرستان عنوان کرد که شهرستان چالدران با توجه به شرایط اقلیمی و طبیعی و جغرافیایی از نقاط بی نظیر در کشور است و با توجه به شرایط اقلیمی و طبیعی و استراتژیک از مکان های زیبا برای گردشگری استو میراث فرهنگی در زمینه مهیا کردن زیر ساخت های لازم به جد وارد عمل شده و آمادگی لازم در خصوص همکاری و مساعدت با سرمایه گذاران جهت سرمایه گذاری در زمینه توسعه گردشگری در سرلوحه امورات قرار داده سپس مسئول شرکت میراث سازان ماندگار عباسی آقای امید زاد به اتفاق همراهان خویش آمادگی خود جهت سرمایه گذاری در زمینه احداث اقامتگاه هایی در روستاهای قره کلیسا و آبگرم از توابع بخش مرکزی اعلام نمودند. در پایان سرمایه گذاران از موزه اشیاء سنگی بازدید و عمل مزبور را تحسین کردند.
با حضور فرماندار چالدران،برخی از مدیران ادارات و پرفسور فاویان سرمایه گذار اسپانیای،پرفسور دارابی استاد دانشگاه از کشور انگلستان ،دکتر اکبری استاد دانشگاه تهران و دکتر امید زاده از هتل بین المللی ابن سینای اصفهان توانمندیها و پتانسیل های شهرستان چالدران در حوزه های گردشگری ،کشاورزی و ....جهت سرمایه گذاری خارجی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
فرماندار چالدران در این جلسه با اشاره به آمادگی این شهرستان با تمامی مجموعه اداری جهت زمینه سازی و استقبال از سرمایه گذاران خارجی و داخی در منطقه اظهار داشت: شهرستان چالدران با وجود 144کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکیه و وجود پتانسیل ها و ظرفیت های بی نظیر و بکر جهت هر گونه سرمایه گذاری آماده می باشد.محمدزاده وجود قره کلیسا به عنوان یک اثر جهانی و 104اثر ملی ثبت شده، ییلاقات بکر، شهر بدون کولر،تالابهای منحصر به فرد ،وجودشرشرها و آبگرم معدنی زمینه مناسبی برای سرمایه گذاری در حوزه گردشگری به شمار می آید و فرمانداری چالدران با تمام توان آماده همکاری با سرمایه گذاران است.وی با بیان اینکه کارهای مهمی در جهت توسعه پایدار در این شهرستان در حال انجام است از جمله حضور بنیاد علوی و اجرای طرح پیشرفت و آبادانی،مقدمات سرمایه گذاری هلدینگ کشاورزی کمیته امداد،این شهرستان با وجود داشتن آب و هوای خوب قطب دامداری بوده و توسعه صنایع تبدیلی در حوزه گوشت و لبنیات می تواند حائز اهمیت باشد.فرماندار چالدران با بیان اینکه توسعه منطقه در گرو توسعه و ساماندهی زیرساخت ها است افزود:در سال آینده کارهای خوبی در روکش آسفالت محورهای اصلی و تعریض راه از سه راهی شوط تا قره کلیسا در جهت رفاه مسافران صورت میگیرد افزود:ما از سرمایه گذاری در قره کلیسا،مقبره سید صدرالدین،شرشر قرنقو و عرب دیزج،گمرک صوفعلی،منشورهای بازالتی آواجیق،آبگرم معدنی و تالاب های این شهرستان جهت توسعه و جذب گردشگر استقبال می کنیم.پرفسور فاویان سرمایه گذار اسپانیای نیز ضمن خشنودی از حضور در چالدران و با اشاره به بازدید پادشاه اسپانیا از غرفه گردشگری ایران در آن کشور و ابراز تمایل جهت بازدید از قره کلیسا گفت:من در اینده تلاش خواهم
کرد تا پادشاه و ملکه اسپانیا از قره کلیسا بازدید نمایند
وی با اشاره به پتانسیل های موجود در این منطقه و تمایل سرمایه گذاری در قره کلیسا و آبگرم معدنی چالدران افزود:چالدران بهترین نقطه ایران است که می تواند محور توسعه گردشگری قرار گیرد
در ساعت 10:00صبح، مورخ 1397/10/13 جلسه بررسی مسائل و مشکلات حوزه گردشگری و آموزش بوم گردی و توسعه گردشگری شهرستان چالدران با حضور فرماندار، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، دادستان، بخشداران بخش مرکزی و دشتک، دهیاران و شوراهای بخش مرکزی و نماینده بنیادعلوی در محل فرمانداری چالدران برگزار شد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی ضمن عرض تبریک و آرزوی موفقیت فرماندار شهرستان با اشاره به نقش مهم گردشگری در اقتصاد کشور و خانواده ها، اظهار کردند که معیشت و اشتغال علت اهم ماندگاری روستائیان در روستاها است. در این رابطه اداره کل میراث فرهنگی جهت ایجاد اشتغال پایدار روستایی و تشویق و تحریک روستائیان به سکونت در روستا با اجرای برنامه های آموزشی ضمن ارتقاء دانش روستائیان در حوزه گردشگری روستایی و بوم گردی و صنایع دستی به تسهیلات پرداخت شده به متقاضیان صنایع دستی در روستاهای شهرستان اشاره و بیان کردند که میراث فرهنگی آماده ارائه خدمات مختلف از جمله تسهیلات به متقاضیان در حوزه گردشگری روستایی و بوم گردی است. در ادامه با اشاره به پروژه های اجرا شده در شهرستان از حاضرین خواست که به طور جد نسبت به تحریک و تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری در حوزه گردشگری وارد شوند. در ادامه کارشناسان گردشگری برنامه آموزشی را اجرا کردند . در پایان برنامه حاضرین نکته نظراتی را مطرح کردند و مدیر کل میراث به ارائه رهنمود آنان پرداخت.
در ساعت 14:10مورخ 1397/10/13 جلسه آموزشی گردشگری روستایی و بوم گردی با حضور کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و دهیاران و روسای شورای اسلامی بخش دشتک در محل سالن جلسات بخش دشتک تشکیل گردید.
در ابتدا آیاتی از کلام الله مجید تلاوت گردید سپس بروشور با عنوان توسعه گردشگری روستایی و عشایری و نقشه گردشگری استان در اختیار دهیاران و روسای شوراهای اسلامی بخش دشتک قرار گرفت . در ادامه کارشناسان اداره کل به اجرای جلسه آموزشی گردشگری روستایی و بوم گردی پرداختند و فیلم های آموزشی در این زمینه پخش و توضیحات تکمیلی در زمینه توسعه گردشگری روستایی را به حاضرین ارائه دادند. در پایان برنامه حاضرین نکته نظراتی را مطرح کردند و کارشناسان میراث به ارائه رهنمود آنان پرداخت.
در ساعت 14:10مورخ 1397/10/13 جلسه توجیهی روسای انجمن میراث فرهنگی بخش دشتک با حضور فرمانده یگان حفاظت و کارشناسان گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و دهیاران و روسای شورای اسلامی روستاهای بخش دشتک در محل سالن جلسات بخشداریدشتک تشکیل گردید.
در ابتدا آیاتی چند از کلام الله مجید تلاوت گردید در ادامه فرمانده یگان حفاظت استان آذربایجان غربی با اشاره به تعدد و تنوع آثار در سطح استان و شهرستان پراکندگی آثار در نقاط مختلف و صعب العبور بودن مسیرهای منتهی به محوطه ها و عزم راسخ دشمن در زدودن فرهنگ غنی با بکارگیری برنامه های متعدد و متنوع نرم به ماموریت یگان در حفاظت برابر از آثار و مقابله با تهاجم دشمن اشاره و اظهار کردند یگان جهت صیانت از مواریث اهتمام ویژه ای در احیاء و اجرای آئین نامه ها مربوط به افزایش مشارکت های اجتماعی دارد در همین رابطه ارگان های همیاری را در نقاط روستایی تشکیل و در جهت توسعه آن ها عزم جدی را بکار گرفته سپس به نقش دهیاران به عنوان روسای انجمن های میراث فرهنگی در روستاهای دارای آثار پرداخت و بیان کرد که دهیاران مسولیت مستقیم دارند انتظار است که اهتمام ویژه ای در جهت اقدامات پیش گیرانه بعمل آورند. در ادامه اظهار کردند که یگان حفاظت جهت دریافت اخبار واطلاعات شماره تلفن گویای 09662را راه اندازی کرده و دهیاران و شوراها و سایر افراد می توانند جرائم حوزه میراث فرهنگی را با این شماره تماس گرفته و اعلام نمایند.
در ساعت 10:00صبح، مورخ 1397/10/13 جلسه توجیهی روسای انجمن های میراث فرهنگی بخش مرکزی چالدران با حضور فرماندار، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، دادستان، بخشداران بخش مرکزی و دشتک، دهیاران و شوراهای بخش مرکزی و نماینده بنیادعلوی در محل فرمانداری چالدران برگزار شد.
فرمانده یگان حفاظت استان آذربایجان غربی با اشاره به تعدد و تنوع آثار در سطح استان و شهرستان پراکندگی آثار در نقاط مختلف و صعب العبور بودن مسیرهای منتهی به محوطه ها و عزم راسخ دشمن در زدودن فرهنگ غنی با بکارگیری برنامه های متعدد و متنوع نرم به ماموریت یگان در حفاظت برابر از آثار و مقابله با تهاجم دشمن اشاره و اظهار کردند یگان جهت صیانت از مواریث اهتمام ویژه ای در احیاء و اجرای آئین نامه ها مربوط به افزایش مشارکت های اجتماعی دارد در همین رابطه ارگان های همیاری را در نقاط روستایی تشکیل و در جهت توسعه آن ها عزم جدی را بکار گرفته سپس به نقش دهیاران به عنوان روسای انجمن های میراث فرهنگی در روستاهای دارای آثار پرداخت و بیان کرد که دهیاران مسولیت مستقیم دارند انتظار است که اهتمام ویژه ای در جهت اقدامات پیش گیرانه بعمل آورند. در ادامه اظهار کردند که یگان حفاظت جهت دریافت اخبار واطلاعات شماره تلفن گویای 09662را راه اندازی کرده و دهیاران و شوراها و سایر افراد می توانند جرائم حوزه میراث فرهنگی را با این شماره تماس گرفته و اعلام نمایند. در ادامه مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان موضوعات در محورهای چون توسعه گردشگری، افزایش مشارکت های اجتماعی در صیانت و حفاظت از آثار، شناسایی و معرفی آثار شناسایی نشده، خواستار مشارکت و همکاری جدی دهیاران و روسای شوراهای اسلامی در امر معرفی و صیانت و شناسایی محوطه ها و تپه ها شدند.
در مورخه 1397/09/12 معاونت محترم توسعه مدیریت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی و هیئت همراه از موزه اشیاء سنگی شهرستان چالدران بازدید نموده و در ادامه در زمینه تعمیر و تجهیز اداره میراث فرهنگی شهرستان چالدران در آینده نزدیک قول های مساعدی دادند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی صبح دوشنبه 97/07/09 محمد سعیدی کیا رئیس سازمان بنیاد مستضعفان پس از حضور در شهرستان چالدران از اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری این شهرستان و موزه اشیاء سنگی داخل محوطه آن بازدید کرد. پس از گفتگو و بیان نقطه نظرات در خصوص موضوعات مختلف موارد ذیل در زمینه توسعه گردشگری شهرستان چالدران مورد تایید طرفین اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی و بنیاد علوی قرار گرفت:1. همکاری در زمینه احداث سایت موزه باز جنگ چالدران و موزه شهر چالدران بگونه ای که مطالعات سایت موزه ها توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان انجام گیرد و اجرای این موزه ها توسط بنیاد علوی انجام شود2. ارائه تسهیلات به بخش خصوصی که در آبگرم ایسی سو سرمایه گذاری نمایند توسط بنیاد علوی3.همکاری در زمینه چاپ کتاب و بروشورهای تبلیغاتی و نصب تابلو های معرفی جاذبه های گردشگری و راهنما در مسیر های گردشگری4. حمایت بنیاد علوی از سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری در تفرج گاه هایی مانند شیرین بلاغ، عرب دیزج و قرنقو را دارند که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اقدام به ایجاد زیر ساخت های گردشگری در آن نموده است.
جلسه تعیین تکلیف آبگرم معدنی شهرستان چالدران در مورخ97/07/29با حضور مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، فرماندار شهرستان، شهردار شهر سیه چشمه، رئیس شورای شهر و مسئول میراث فرهنگی شهرستان و برخی از مسولین ادارات در سالن شهید باهنر فرمانداری برگزار شد. در این جلسه مصوب گردید که آبگرم معدنی رسما به اداره میراث فرهنگی چالدران تحویل داده شد.
در مورخ 97/08/13 جناب سرهنگ محمدی فرماندهی محترم یگان حفاظت استان آذربایجان غربی در معیت مسئول محترم اداره میراث فرهنگی شهرستان از وضعیت حفاظتی مجموعه جهانی قره کلیسا بازدید و سرکشی نمودند.
در راستای انتقال دانش گذشتگان به نسل حاضر وآینده در زمینه ی چگونگی تامین آرد به صورت سنتی، همچنین ایجاد جاذبه فرهنگی دیگر در شهر آواجیق، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اقدام به احیاء آسیاب آبی شیرین بولاغ در شهر آواجیق نمود است. عملیات بازسازی این آسیاب آبی از چند روز پیش شروع گردیده که با اتمام این پروژه و چرخیدن سنگ های آسیاب نه تنها اهالی منطقه می توانند آرد سنتی خود را به راحتی تامین کنند بلکه از برکت چرخیدن سنگ های آسیاب زمینه اشتغال برای جوانان و حضور دوستداران و علاقه مندان و گردشگران در محل فراهم می شود.
جلسه ای در مورخ 97/4/26 راس ساعت 10 صبح در دفتر رئیس فنی و حرفه ای شهرستان چالدران با حضور نماینده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، رئیس اداره فنی و حرفه ای و نماینده کمیته امداد در راستای برگزاری دوره های آموزشی صنایع دستی در سطح شهرستان برگزار گردید.
در جلسه ای که در ساعت 10/30 مورخ 97/04/13 با حضور مسئولان میراث فرهنگی و دادستان محترم شهرستان چالدران در دفتر دادستانی در راستای حفاظت و صیانت از آثار تاریخی و محوطه های باستانی شهرستان تشکیل شد، مسائل و موضاعات گوناگونی در رابطه با پیشگیری از جرائم علیه میراث فرهنگی طرح و بررسی شد.
دو عدد پیکره شیر سنگی بسیار زیبا که یادمان از عهدهای دور می باشد و سالیان متمادی به دلایلی از جایگاه واقعی و حقیقی خود یعنی در ورودی گروهان مرزی دشتک بوده و با تلاش و پیگیری بی وقفه مسئول میراث فرهنگی٬صنایع دستی و گردشگری شهرستان به جایگاه حقیقی خود یعنی میراث فرهنگی انتقال یافت و در معرض نمایش قرار داده شد. این پیکره ها یادمان هایی است که در گذشته٬ نیاکان برای تکریم و ارج نهادن به درگذشتگان و جاویدان کردن یاد و خاطر آنها تهیه و روی قبر درگذشتگان خود میگذاشتند بدین ترتیب ارادت خود را نسبت به متوفی به نمایش می گذاشتند.
استفاده از یادمان ها و نشانه ها و نمادها برای تکریم و ارج نهادن به درگذشتگان و جاویدان کردن یاد و خاطره آنها در جوامع انسانی به گونه های مختلف بوده است.
یکی از مکان هایی که سالانه پذیرای گردشگران و دوستداران طبیعت می باشد آبشاری است که در روستای قرنقو شهرستان چالدران واقع شده است که به همت میراث فرهنگی شهرستان جهت رفاه حال مسافران و گردشگران پروژه ای در این محل در حال احداث است.
آبشار معروف به شرشر عرب دیزج در فاصله ۱۶۰۰متری روستای عرب دیزج از توابع بخش دشتک (آواجیق)شهرستان چالدران یکی از مراکز بسیار زیبا و جذاب و بی نظیری است که هر سال پذیرای جمع کثیری از علاقه مندان و گردشگران و دوستداران طبیعت می باشد. که فاقد جاده دسترسی مناسب بوده٬ این امر به تلاش و کوشش مسئولان امر علی الخصوص مسئول میراث فرهنگی٬ صنایع دستی و گردشگری شهرستان مرتفع گردید و مسئولین روستا امروز شاهد آغاز عملیات ساخت جاده شدند این عملیات در ماه های آینده به اتمام خواهد رسید.
گروه رالی ترانس- پکن امروز (10/3/97) از طریق مرز بازرگان وارد سرزمین ایران می شود. این گروه 43 نفره با 23دستگاه خودروی دو دیفرانسیل عصر یوم جاری از مجموعه جهانی قره کلیسا بازدید می کنند و شب را در آنجا سپری می نمایند و روز بعد قره کلیسا را به مقصد آذربایجان شرقی ترک خواهند کرد.
گروه رالی ترانس پکن که حرکت خود را از یونان آغاز کرده اند پس از هفت روز طی طریق در استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، سمنان و خراسان شمالی از طریق مرز زمینی باجگیران، ایران را به مقصد کشور ترکمستان ترک می کنند. این گروه در طول دو ماه پس از طی طریق مسافت ها راه در نقاط مختلف نهایتا به شانگهای چین می رسند. مسیر حرکت این گروه از سوی غرب به شرق بوده و بطور کلی مسیر جاده ابریشم را می پیمایند.
شایان ذکر است که مجموعه تاریخی قره کلیسای شهرستان چالدران در دو ماه نخست سال 97 پذیرای بیش از 13 هزار نفر گردشگر داخلی و خارجی بوده است.
(منبع: اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان چالدران).