گوردخمه دلیک داش در 6 کیلومتری غرب شهر سیه چشمه در روستایی به همین نام واقع گردیده است. جهت تعبیه این گوردخمه، نمای خارجی صخره را تراش داده و سطحی نسبتاً صاف را ایجاد کرده و در ارتفاع 3 متری آن دخمه ای را ایجاد کرده اند. این مقبره چهارگوش و دارای یک اتاق مربع شکل به ابعاد 1/5*1/5متر می باشد. پوشش سقف نا مسطح و تقریباً هلالی شکل بوده و ارتفاع داخلی مقبره 1/30 متر است. در ضلع جنوبی این مقبره 2 طاقچه کوچک تعبیه گردیده است و ورودی هلالی شکل آن در ضلع غربی به ابعاد 50*70 سانتی متر تعبیه شده و بر اساس شواهد موجود (جای پاشنه) دارای درب بوده است.برای ورود به داخل آن لاجرم باید از نردبان یا پلکانی استفاده کرد که در محل تعبیه شده است. دخمه فوق به عنوان آرامگاه (گور) مورد استفاده بوده و در آن اجساد مردگان را قرار می دادند. برخی از باستان شناسان آن را به دوره مانایی نسبت می دهند.
ایسی سو در دره ای سرسبز و اندکی بالاتر از روستایی به همین نام در 5 کیلومتری غرب مرکز شهرستان واقع شده و به علت شهرتی که در خاصیت طبی و درمانی آن وجود دارد، از قدیم الایام مورد توجه اهالی منطقه و شهرهای همجوار می باشد. این مکان تفریحی با راه ارتباطی مناسبی به شهر سیه چشمه می رسد. امسال با واگذاری این آبگرم به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان شاهد ساماندهی و سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت های گردشگری در این مکان، در آینده نزدیک خواهیم بود که باعث جذب گردشگران و رونق کسب و کار دراین شهرستان خواهد شد .
در فاصله حدود چهار کیلومتری جنوب شهر آواجیق، دو کیلومتری غرب جاده آسفالته سیه چشمه (ماکو) روستایی به شکل توده ای به نام جنگ تپه، در میان دو دره عمیق کم عرض که یکی در سمت شمال و دیگری در جنوب روستا است و جهت آن از شمال به جنوب می باشد واقع گردیده پیرامون روستا از شمال و غرب و جنوب به شکل هلالی بواسطه تپه های کم عرض و کم ارتفاعی محصور گردیده.در حدود یک کیلومتری جنوب روستا در دره ای بنام گوی قیر(قیر آبی) آبشار زیبایی به همین نام قرار دارد . جهت دره از شمال به جنوب بوده و آب دائمی در آن جریان دارد ارتفاع آبشار بیش از پنج متر می باشد.
در فاصله 600 متری شمال غربی شهر آواجیق در پای تپه ای کم ارتفاعی روستایی بنام بیگ کندی واقع گردیده است. آبشار در دره ای بنام ایسیایح «essilih»(گرمی) که امروزه بنام کریم خان دره سی مشهور است در فاصله ی حدود یک کیلومتری غرب روستا واقع گردیده است. آبشار به طول حدود ۵۰ متری به شکل پلکانی با ارتفاع متفاوت بوده، جریان آب از ارتفاعات پلکانی شکل که سبب فرسایش و گود شدن سطح سنگ ها شده است. یدی در زبان ترکی و گویش آذری به معنای هفت و قازان به معنی دیگ است احتمالا به این دلیل اهالی روستا گودیهای روی سنگ را به قازان«Gazan» «دیگ» تشبیه کرده و آبشار را به این نام نامیده اند.
گوردخمه ی صخره ای مشهور به شیرین و فرهاد در ضلع شرقی جاده ی اخاکی روستای سعدل به روستای مرزی چخورکند و در ساحل جنوبی آق دره واقع شده است. این اثر که در دل صخره ایجاد گردیده با پلان دایره ای و سقف گنبدی است. نمای آن از بیرون به شکل هرمی بود، روی نمای بیرونی البته ضلع شمالی با اشکالی چون دایره و مربع محراب تزیین گردیده است.
در میان شهدای جنگ چالدران از افراد با نام و نفوذ صفوی هم بوده اند، که سید شریف با مقام صدر (یکی از عناوین و سمت های تشکیلات صفوی بوده که در روزگار ایشان رئیس نهاد مذهب به شمار می رفت) از جمله ی آنها است و اکنون مقبره وی از سوی اهالی منطقه چالدران ایران در نزدیکی روستای سعدل و گل اشاقی مورد احترام و تکریم است. امروزه مردم به زیارت این مکان می روند و وظایف دینی خود را از قبیل: نماز، دعا و توسل به ائمه در کنار آن به جای می آورند.
منبع: کتابچه ی نبرد چالدران، پژوهش و تدوین حسن سپهرفر
مزار مطهر شهدای گمنام در ابتدای ورودی شهر سیه چشمه از طرف جاده چایپاره و شوط در بالای یک تپه روبروی روستای عباس کندی واقع شده است فروردین ماه سال 1392 بود که دو شهید دوران دفاع مقدس قدم به شهرستان شهیدپرور چالدران گذاشتند و مهمان مردم ولایتمدار این شهرستان شدند.
ییلاق های شهرستان چالدران به دلیل برخورداری از آب و هوای معتدل و مراتع سرسبز همه ساله از اوایل تابستان به مدت 2 ماه پذیرای عشایر شهرهای همجوار است. این عشایر سخت کوش با تولید لبنیات، گوشت قرمز، پشم و صنایع دستی و... کمک شایانی را به اقتصاد کشور می نمایند.
مقبره مرحوم میر لطیف موسوی متوفی ۱۳۷۸ه.ش در روستای عباسکندی در سه کیلومتری شرق شهر سیه چشمه در مسیر جاده سیه چشمه به قره ضیاالدین قرار گرفته.این سید بزرگوار در بین مردم منطقه از جایگاه خاصی برخوردار بود٬ مردم به هنگام مواجهه با نارسایی های روزگار به وی متوسل می شدند. امروزه نیز بعد از گذشت چندین سال ازفوت نامبرده به مزار وی مراجعه و به آن متوسل می شوند. دوستداران این سید بزرگوار در مناسبت های مختلف به آرامگاه وی مراجعه ضمن توسل به روح پاک وی در حق ایشان نیز نذری ارائه می نمایند.
شرشر یا «شرشرا» هم معنی و مترادف شلاله در زبان ترکی آذربایجانی و معادل آبشار در زبان فارسی است. این آبشار زیبا که در فاصله 2 کیلومتری جنوب غربی روستای عرب دیزجی آواجیق واقع گردیده، دارای آب دائمی است. آب و هوای لطیف و معتدل محل از یک طرف،وجود آبشار زیبای دیگر درفاصله حدود صدمتری غرب این آبشار، همچنین فضاهای سر سبز، بکر و مناظر طبیعی دل انگیز همواره پذیرای دوستداران طبیعت و فرار از غوغای شهری می باشد.
میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان چالدران در راستای حفظ و صیانت از آثار وزین و انتقال آن به نسل های آینده، نمونه هایی از اشیاء فرهنگی و ارزشمند که در گوشه هایی از دیار چالدران پراکنده بوده با برنامه ریزی صحیح شناسایی و به اداره انتقال داده است. این اشیاء اکثراً از جنس سنگ بوده و از نظر موضوعی شامل وسایل مورد استفاده در تهیه خوراک )تهیه آرد، بلغور کردن گوشت) روغن گیری دانه های گیاهی و ظروف (مورد استفاده در بخش دام و طیور، وسایل مورد استفاده در بخش تطهیر و اشیاء مورد استفاده در مزار، و مسکن و معماری می باشد.